Varga Imre Solt

Ph.D.-hallgató

Idén is megrendezték a toruń-i Uniwersytet Mikołaja Kopernika Történelmi Intézetének éves középkorász konferenciáját. A június 17-én (Vitéz Boleszláv koronázásának évfordulóján) kezdődő háromnapos rendezvényen több mint negyven előadó mutatta be kutatási eredményeit, a Harvardtól a Sorbonne-on át egészen az Athéni Egyetemig. A konferencia központi témája az uralkodói tekintély és a római hagyományok továbbélése volt, és az előadások is ezen tematika köré szerveződtek, lefedve az egész középkort.

A második napon tartottam meg előadásomat Sigismund’s Commissioners in the 1428 Hussite Campaign címmel, amelyben Luxemburgi Zsigmondnak a távollétében megbízott helyetteseiről, azok szerepéről és hatalmáról beszéltem, különös tekintettel az 1428-as huszita betörés elleni védekezésre.

A konferencián olyan kutatók és professzorok előadásait hallgattuk meg, mint Nada Profantova, Andrea Antonio Verardi, Romain Andre vagy Adrien Quéret-Podesta. A szekciók közötti szünetek alatt lehetőség nyílt tartalmas eszmecserékre és a szakmai kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére is.